Blog Layout

De aantrekkingskracht van koolzaad

Nu we volledig in het voorjaar zitten realiseer ik mij, gezien de weersomstandigheden, dat het  niet het voorjaar is waar we allemaal op hopen kwa natuur en vogelfotografie. Maar wellicht opent het de weg voor andere fotodoellen. Het fotograferen van donkere luchten en onweersbuien.  In deze blog probeer ik toch de kleurrijke kant van de zaak te laten zien. Traag komt de groei en bloei in de natuur op gang. Gelukkig staan de koolzaadvelden nu volop in bloei en geven een mooi decor voor vogels en donkere Groninger luchten. Mijn reis gaat langs felgele zoet geurige koolzaadvelden waarin tal van vogels hun toevlucht vinden. Met de smaak van koolzaadhoning in de mond en het geluid van zoemende bijen zie ik landschappen met Inspirerende wolkenluchten en een lichte sluier voor een constante diffuse lichtfactor om vogels in geel te fotograferen. 

Wat zit daar?


Eindeloos uitgestrekte, door tegenlicht letterlijk lichtgevende koolzaadvelden tot aan de horizon met af en toe een Donker stipje, daar zit iets. Aangekomen schiet het donker stipje in de vegetatie. Weg!


Niet alleen het winnen van koolzaadolie geeft aantrekkingskracht aan het gele gewas, ook verschillende vogels vinden het goed toeven in de gele bloemetjes. De periode dat winterkoolzaad bloeit is van eind april tot eind mei, dit seizoen wel tot in beging juni. Omdat de bloemen een eldorado zijn voor nectar minnende insecten komen er veel soorten vogels op af die mee willen profiteren van de overvloed. Voor een natuurfotograaf als ik werkt het ook weer als een magneet om mooie platen te maken. Niet alleen de vogels maar ook het landschap heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. In dit blog ga ik specifiek in op het fotograferen van vogels.


Als je zoals ik verschillende vogels goed wil fotograferen in koolzaad kost eindeloos geduld.

Om te weten hoe je het best vogels in koolzaad kan fotograferen is wat vogelkennis nodig. Sommige soorten zijn erg schuw en andere zijn wat beter te benaderen. Daarnaast heb je het ene jaar bepaalde soorten in koolzaad dan andere jaren. Een paapje bijvoorbeeld is een vogel die als doortrekker een periode blijft hangen op de velden. Afhankelijk van de wind zijn er het ene jaar meer dan de andere te zien. 


Putter



Een soort die ik erg leuk vind om in het koolzaad te fotograferen is de putter. Putters zijn schuwe vogeltjes die bij het minste of geringste geluid wegvluchten. Een echte uitdaging dus om deze distelvink mooi op de foto te krijgen. Graspiepers en gele kwikstaarten zijn het makkelijkst om te fotograferen omdat ze minder schuw zijn. De gele kwikstaart kleurt dan ook nog eens prachtig bij het

gele koolzaad.

De makkelijkste manier om vogels te fotograferen is vanuit de auto. Aangezien sommige vogels erg schuw zijn fungeert de auto dan eigenlijk als een mobiele schuilhut. Aangezien het de laatste tijd vaak regent tevens een prettige manier van fotograferen. Ik gebruik een rijstzak waarop ik mijn Sigma 150-600mm op leg zodat hij stabiel ligt. . Vogels herkennen gezichten en schrikken daar van. Om er voor te zorgen dat de vogels niet direct schrikken gebruik ik een camouflage kleedje die ik ophang voor het raam. Er lopen gelukkig veel wegen langs de koolzaadvelden waardoor je genoeg kans hebt om vogels tegen te komen. In het begin kan je natuurlijk alle velden afrijden om te fotograferen wat je spontaan tegen komt maar het kan ook verstandig zijn om eerst een expeditie te ondernemen langs alle koolzaadvelden in de regio. Elk jaar wordt koolzaad weer op andere percelen ingezaaid. Zo ontdek je de rijke vogelvelden. Mocht je een rand hebben gevonden waar je vogels hoort of ziet opvliegen kan je beginnen. Ik benader vogels op twee manieren.

Langzaam rijden naar het object



Op één of andere manier zoeken vogels heel graag de randen van de velden op. Waarschijnlijk omdat daar meer voedsel en water voor ‘’handen’’ is. Omdat er gelukkig veel wegen langs de akkers lopen werkt soms prima om, als je een vogel in de buurt van de koolzaadrand ziet zitten, er langzaam langs te rijden met de camera in de aanslag en hopen dat hij blijft zitten. Nadeel hiervan is dat je actief bezig bent vogels te benaderen wat verstoring in de hand kan werken.

Wachten



Een meer effectievere manier om de vogel mooi voor de lens te krijgen is gewoon door lang te blijven wachten totdat de vogel dichterbij komt zitten. Veel vogels kunnen hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en komen vanzelf even kijken. Ook kan je als indringer worden gezien die moet worden weggejaagd. Het kan helpen om een camouflage kleed voor het raam van de auto te hangen. Hierdoor voelt de vogel zich niet bedreigd en laat mooi natuurlijk gedrag zien.  Ik draai daarbij mijn binnenspiegel zo dat ik vanuit de auto de akkerrand in de gaten kan blijven houden zonder dat ik veel hoef te bewegen. Wachten heeft echter nog een reputatie,. De reputatie dat het lang duurt. Heb geduld, een uur of twee blijven staan is niks. Het kan zo zijn dat de vogel helemaal niet bij jou in de buurt komt maar wel een aantal meter verderop. Sommige dagen kom je zelfs thuis zonder foto.

Lichtomstandigheden



De koolzaadvelden hier in Groningen liggen bijna allemaal in de Dollardpolders, een uitgestrekt gebied langs de Eems-dollardkust, 't Oldambt. Hier waait het bijna altijd. Vogels in koolzaad fotograferen is dan niet te doen. Je moet dus een schaarse dag uitzoeken waarbij de wind rustig of stil is. Als het helder is met veel zon is het verstandig om vroeg in de ochtend of laat in de middag en avond op pad te gaan wanneer de wind rustig is en de lichtomstandigheden ideaal. De opkomende zon in het gouden uurtje zorgt voor een mooie sfeer met zachte kleuren. Ook heb je minder schaduwen en overbelichting. Wanner de zon hoger gaat staan zo tegen half-elf uur stop ik met fotograferen.

Als het helder en warm is zorgt de felle en hoge stand van de zon voor hele harde kleuren en schaduwen wat de foto kan verpesten. Bij helder weer raad ik dus af om overdag te fotograferen.  het juist handig als er lichte bewolking is. Een licht wolkendek zorgt voor diffuus licht waardoor er geen slagschaduw is en de kleuren mooi en natuurlijk uitkomen. 

Tijdens het gouden uurtje in de avond kan het ook erg mooi zijn om vogels in tegenlicht te fotograferen zodat je allen het silhouet van de vogel met een rand van een geel\oranje gloed. Dit kan echter wel moeilijk zijn omdat je maar een korte tijd hebt en je maar net een vogel moet weten te vinden die net op het juiste moment wil gaan poseren. Ook liggen niet alle velden gunstig zodat je richting de zon kan fotograferen. 

Mijn grote favoriet om te fotograferen in koolzaad is de Blauwborst. Blauwborsten zijn heel makkelijk te herkennen aan hun gevarieerde roep. Om er een dichtbij voor de lens te krijgen is een heel ander verhaal en kost geduld. Omdat het mannetje toch wel nieuwsgierig is en in de baltstijd erg territoriaal komt hij toch altijd luid zingend poolshoogte nemen. Je moet alleen geluk hebben dat hij net voor je op een steel gaat zitten zingen. 

ijdens het wachten op de Blauwborst glijdt er in de achtergrond een schaduw voorbij, het is een Grauwe kiekendief die graag boven het koolzaad jaagt. Langzaam glijd de kiekendief op de wind zich corrigerend met zijn staart langs de rand totdat hij plotsklaps in het veld duikt om een muis te pakken. Een nieuw foto-object is geboren. De Grauwe kiekendief is een van mijn favoriete roofvogels die ik graag fotografeer in de Dollardpolders en is echt de iconische ster van het gebied. 

Grauwe kiekendief koolzaad

Tot slot. Blijf niet te lang hangen in een gebied wanneer je een redelijke foto hebt gemaakt. Het is het leefgebied van de vogels die tijdens de broedtijd rust nodig hebben om hun ding te doen. Wees dus als eerste natuurliefhebber ipv fotograaf en respecteer de natuur. Is het vandaag niet dan morgen wel en anders volgend jaar. De natuur laat zich niet sturen dus dwing het ook niet te veel af. 

door Wilco van der Laan 11 mrt., 2021
Beste lezer, Met deze blog wil ik mij voorstellen als bruidsfotograaf in de gemeente Midden-groningen en omstreken. Ik ben Wilco van der Laan, geboren in Slochteren op 29 maart 1985. Opgegroeid in Schildwolde en van jongs af aan een brede interesse voor de wereld om mij heen. Sinds een paar jaar heeft deze interesse zich ontwikkeld in een diepe passie voor fotografie. Deze passie heeft zich zo ontwikkeld dat ik in oktober 2016 een onderneming heb opgestart als bruidsfotograaf. Bekijk hier mijn portfolio.
bruidsfoto eenum
door Wilco van der Laan 10 mrt., 2021
Beste lezer, Met deze blog wil ik mij voorstellen als bruidsfotograaf in de gemeente Midden-groningen en omstreken. Ik ben Wilco van der Laan, geboren in Slochteren op 29 maart 1985. Opgegroeid in Schildwolde en van jongs af aan een brede […]
door Wilco van der Laan 21 nov., 2017
Op zoek naar alle tinten grijs Afgelopen zomer op 1 augustus 2017 was het raak. Op waarnemingen.nl verscheen de melding: Grijze wouw Schildmeer, Tetjehorn met als bijschrift: ”Zittend in struik rug met opvallende vaalbruine waas. Onduidelijk of dit sleet is, […]
Share by: